"Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın 06.07.2023 tarih ve E-75850160-104.01.04.01-45249 sayılı yazısı gereğince “Önlisans ve lisans düzeyindeki tüm yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlamayarak başarısız oldukları dersler için de 2547 sayılı Kanun'un 44/c maddesinde yer alan sınav haklarının kullandırılmasına” ve “2547 Sayılı Kanun'un 44'üncü maddesi uyarınca azami süresi dolan öğrenciler için anılan maddenin (Cc) fıkrasındaki sınav haklarının kullandırılmasında" hükmü uyarınca Meslek Yüksekokulu’muza bağlı programlarda 2017-2018 / 2018-2019 / 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı kaydını yaptırıp 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı sonunda azami öğrencilik süresini dolduran öğrencilerimiz için başvuru ve sınav tarihleri aşağıda belirlenen tarihler arasında EK SINAVLAR yapılacaktır.
|
BİRİNCİ EK SINAVLAR İÇİN BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE SINAV TAKVİMİ |
||
|
|
Başlangıç Tarihi |
Bitiş Tarihi |
|
Birinci Ek Sınav Başvuruları |
13.05.2024 |
24.05.2024 |
|
1. Ek Sınavlar |
03.06.2024 |
14.06.2024 |
|
İKİNCİ EK SINAVLAR İÇİN BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE SINAV TAKVİMİ |
||
|
|
Başlangıç Tarihi |
Bitiş Tarihi |
|
İkinci Ek Sınav Başvuruları |
24.06.2024 |
26.06.2024 |
|
2. Ek Sınavlar |
01.07.2024 |
05.07.2024 |
- Ek Sınav başvuruları yukarıda belirtilen tarihler arasında yapılacaktır.
- Ek sınav başvuruları dilekçe ile Yüksekokul Sekreterliğine yapılacaktır.
- Sınav ücreti ders başına 1100 TL dir.
- Sınav programı daha sonra ilan edilecektir.
SINAVLAR
Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği e) (Ek:RG-22/10/2017-30218) Ek sınavlar; azami öğrenim süresi sonunda mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Ek sınavlara ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:
1) Mezun olabilmek için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz.
2) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığının 06.07.2023 tarihli E-75850160-101.01.04.01-45249 sayılı yazısı.
Sayı: E-75850160-104.01.04.01-45249
Konu: Azami öğrenim süresini dolduran öğrencilerle ilgili işlemler
05.07.2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında; yükseköğretim programlarında azami öğretim süresini tamamlayan öğrencilere ilişkin yükseköğretim kurumlarında uygulamadaki farklılıkların giderilebilmesi amacıyla 03.05.2023 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararının aşağıdaki şekilde düzenlenerek;
1) Önlisans ve lisans düzeyindeki tüm yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlamayarak başarısız oldukları dersler için de 2547 sayılı Kanun’un 44/c maddesinde yer alan sınav haklarının kullandırılmasına,
2)2547 Sayılı Kanun'un 44'üncü maddesi uyarınca azami süresi dolan öğrenciler için anılan maddenin (c) fıkrasındaki sınav haklarının kullandırılmasında,
a-Eğitim ve öğretimin niteliği itibariyle uygulama yaptırılması suretiyle değerlendirilmesi gerekenlerde uygulama yaptırılmasına,
b-Teorik eğitimlerde sınav yapılmasına,
c-Öğrencilerin daha önce almadığı dersler için de "a" ve "b" bentlerindeki açıklamalara göre işlemlerin yürütülmesine,
d-Söz konusu uygulama/sınavlara giren öğrencilerin uygulamaya/sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam etmelerine (Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilgili dönem için belirlenen katkı payı/öğrenim ücretinin aşılmaması suretiyle)
e-Bu öğrencilerin, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamayacaklarına, karar verilmiştir.