Ad Soyadı: Koraltay Efe Nitas
Proje Adı: Erasmus+ Staj Hareketliliği
Ülke: İtalya
- Başvuru sürecim ve bu süreçte izlediğim adımlar
Ufuk Üniversitesinin Erasmus+ Staj Hareketliliği ile ilgili duyurularını gördükten sonra Sapienza Università di Roma’nın Erasmus ofisi ile mail aracılığıyla görüşerek benden talep edilen belgeleri (CV, transkript, yabancı dil sınavı sonucu) ve bilgileri taraflarına ilettim. Sonrasında da kabul mektubumu bana ilettiler ve Sapienza Università di Roma’ya bağlı olan Azienda Ospedaliero-Universitaria Sant’Andrea’ya gerekli belgeleri hazırlayarak hemşirelik stajyeri olarak başvurumu gerçekleştirdim.
- Hazırlıklarımız ve misafir olacağımız ülkeye ulaşma
Yeşil pasaport sahibi olduğumdan dolayı vize almam gerekmiyordu. Staj yapacağım kuruma götüreceğim belgeleri hazırladım. Kalacağım süre dahilinde ihtiyacım olacak bütçeyi de ailemle beraber hazırladık. Konaklama için çeşitli internet sitelerinde araştırma yaptım ancak sonuç olarak bir arkadaşımın tanıdığı aracılığıyla kalacak bir yer ayarladım. İtalya’ya ulaşımımı Türk Hava Yolları’nın öğrenci indiriminden faydalanarak uçak ile sağladım.
- Anılarım ve deneyimlerim
İtalya sağlık sistemini Türkiye ile kıyaslama şansım oldu. Özellikle zamanımın çoğunu birlikte geçirdiğim hemşireler ile bilgi alışverişi yaparak deneyim kazandım. Aynı zamanda da İtalyancamı geliştirme fırsatı elde ettim. İlk defa acil serviste çalıştığım için yeni uygulamalar görerek hemşirelik becerilerimi geliştirdim. Staj dışında geçirdiğim vakitlerde de Roma’yı ve çevre şehirleri gezerek İtalya’yı daha iyi tanımış oldum.
- Tavsiye
Kalınacak şehrin ulaşım başta olmak üzere imkanlarını iyi araştırmak gerekiyor. Gerekirse daha önce o şehirde konaklamış, çalışmış, staj yapmış kişiler ile iletişime geçerek bilgi alınmalı. Konaklanacak yer mutlaka oraya gidilmeden ayarlanmalı. İtalya özelinde tavsiye vermek gerekirse; gideceğim kurum benden Codice Fiscale (fiscal code) adı verilen bir kod almamı istedi. Bu kodu almak için en kısa zamanda randevu oluşturmak gerekiyor çünkü özellikle yaz dönemlerinde yoğunluk fazla olabiliyor.