2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Erasmus + Öğrenci Öğrenim Hareketliliği İlanı
UFUK ÜNİVERSİTESİ
ERASMUS + PROGRAMI 2024-2025 AKADEMİ YILI
BAHAR DÖNEMİ
ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İLANI
Yayımlanma tarihi 16.09.2024
BAŞVURULARIN BAŞLAMA TARİHİ : 05.10.2024
SON BAŞVURU TARİHİ : 20.10.2024 (TSİ23:59’da başvuru kapanacaktır)
BAŞVURU İÇİN : https://turnaportal.ua.gov.tr
Erasmus + Programı kapsamında 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde Üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimize duyurudur.
Bu ilana istinaden gerçekleştirilecek öğrenci seçimi ön seçim niteliği taşımaktadır.
Erasmus öğrenim hareketliliği tercihlerinizi yapmadan önce, karşı kurumların özel koşullarını birimimiz sayfasından ve söz konusu yükseköğretim kurumlarının Erasmus sayfalarından inceleyiniz.
Bu ilan yalnızca Şubat 2025 – Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek BAHAR DÖNEMİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ faaliyetini kapsamaktadır. Bu tarih aralığı dışında gerçekleştirilen hareketlilikler, hiçbir şekilde bu ilan kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Hareketlilikle ilgili tüm başvuru, seçim ve yerleştirme işlemleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yapılandırılan E-devlet Kapısı üzerinden çevrimiçi olarak yürütülecektir. https://turnaportal.ua.gov.tr
Programa seçilen asil adaylara ilişkin liste birimimizce 23.10.2024 tarihinde ilan edilecektir.
Birimlerimizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrenciler, kendi birimlerini kapsayan anlaşmaların tarafı olan yükseköğretim kurumları için başvuruda bulunabileceklerdir. 2024-2025 döneminde geçerli olacak anlaşmalara https://www.ufuk.edu.tr/home/kariyer-yonlendirme-ve-ua-iliskiler-birimi/erasmus adresindeki "Anlaşmalar" kısmından ulaşmak mümkündür. (Üniversiteler kontenjanlarında değişikliğe gidebilir veya hiç öğrenci kabul etmeyebilir, bu durum aday öğrencilerin bildirilmesine müteakip netlik kazanacaktır.) Erasmus+ KA131 Öğrenim Hareketliliği Programı Üniversitemize bağlı akademik birimlerin Program ülkelerindeki ortaklarıyla imzaladıkları Kurumlararası Anlaşmalar üzerinden yürütülmektedir. Çevrimiçi başvurular sırasında başvuru portalı üzerinden tercih oluştururken Koordinatörlük kayıtlarıyla karşılaştırma yapılması tavsiye edilmektedir. Başvuru esnasında gerçekleştirilecek tüm tercih planlamalarında, bağlı bulunulan programın akademik koordinatörü ile bağlantıya geçilmesi önemle tavsiye edilmektedir.
Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi:
1) Üniversitemiz tarafından 23.10.2023 ve 05.09.2024 tarihinde yapılan Yabancı Dil Sınavlarına girenler ve bu puanını başvuruda kullanacaklar başvuru sonuç ekranındaki Pdf dosyayı başvuru yaparken ekleyebilirler.
2) Bu sınavlara ek olarak, ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlardan (YDS, e- YDS, YÖKDİL) (son 5 yıl) alınmış olan puanlar, ÖSYM tarafından yayınlanan en güncel dönüştürme tablosu esas alınarak kabul edilecektir.
Detaylı bilgiler ve genel hükümler https://ufuk.edu.tr/ ve '’Ufuk Erasmus+” adlı Instagram sayfamızda yayımlanacaktır. Öğrenciler yukarıda bahsi geçen mecralarda yer alan duyuruların takibinden sorumludur.
İlave Hibe Desteği ve Engelsiz Erasmus konularında koordinatörlüğümüzden bilgi alabilirsiniz.
GENEL HÜKÜMLER
Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim kurumunun Erasmus değişimi yapmak üzere var olan ikili anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilir.
Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 2 ila 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir
Lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Fakat , birinci sınıfın ikinci döneminde okurken başvurularak, ikinci sınıftayken hareketlilikten yararlanmak mümkündür.
2024-2025 Akademik yılı bahar dönemi için tahsis edilmiş kontenjanlara yerleştirmede , daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış bölümlere öncelik verilerektir. Öğrenciler genel toplam puanlarına göre öğrenciler her bir Fakülte/ Yüksekokul/ Enstitü içerisinde kendi aralarında sıralanacaktır. Asıl Listede yer alan öğrencilerden hakkından feragat edenler olması halinde yedek listede yer alan en yüksek puan alan adaylar içerisinden, vazgeçen aday ile aynı Fakülte/ Yüksekokul/ Enstitüde öğrenim gören adaya yer verilecektir. İlgili fakülteden gidecek öğrenci olmaması durumunda daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış bölümlere öncelik verilerek yedek listedeki en yüksek puan sıralamasına göre öğrenci seçilecektir.
HİBESİZ (“0” Hibeli) ÖĞRENCİ OLMA DURUMU
Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.
Yararlanıcılar, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri bölüm kararıyla kabul edilebilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak kalmasına izin verilebilir.
Faaliyet tamamlandıktan sonra hibelerde artış gerçekleştirilemez.
Her bir öğrenim kademesinde, hibesiz de olsa 12 aydan fazla hareketlilik gerçekleştirilemez
HİBELERDE KESİNTİ YAPILMASI
Katılımcı Anketini Doldurmama: Teknik sebepler haricinde, katılımcı anketini doldurmayan öğrencilerin hibelerinden toplam nihai hibenin %20’si tutarında kesinti yapılır.
ÖDENEN HİBENİN TAMAMININ İADESİ
Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım sertifikası veya bunun yerine geçebilecek dönüş sonrası transkript (ToR) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır ve öğrenciye hibe ödenmez; başlangıçta ödenen hibe tahsil edilir.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR
Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
2. Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak,
Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır:
1. Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde ( lisans, yüksek lisans) örgün bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
2. Birinci kademe (lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4 ya da 72/100 olması
3. İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.50/4 ya da 75/100 olması,
a. Yeterli sayıda AKTS (ECTS) kredi yükü olması – Bir yarıyıl için 30 AKTS –
b. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmeyecek olması,
Not: Öğrencilerin notlarının 4’lük sistemden 100’lük sisteme uyarlanışı dönüştürme tablosuna göre yapılacaktır.
4. Üniversitemiz tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavı, YDS, e YDS, YÖKDİL ve e YÖKDİL den en az 60 puan almak ve bu puanı belgelemek.
ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN SEÇİM SÜRECİ
Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir.
Erasmus 2024 – 2025 Akademik Yılı Öğrenim Hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak diğer değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Ölçüt
Ağırlıklı Puan
- Akademik başarı düzeyi %50
- Dil seviyesi %50
- Şehit ve Gazi Çocuklarına +15
- Engelli Öğrenci. (Belgelemesi halinde) +10
- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10
- Kendileri veya 1. Derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar +10
- Aynı kademede daha önce hareketlilikten yararlanma -10
- Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10
- Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama -5
- İki hareketlilik türüne aynı anda başvurma -10
- Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme -5
- Hareketliliğe seçildiği halde belirtilen süre içerisinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10
ANLAŞMALAR VE KONTENJANLAR:
Üniversitemizin ikili anlaşmalar ve mevcut anlaşmaların kontenjanları bilgisine ufuk.edu.tr adresinden ulaşılabilir. Öğrencilerimizin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin bilgilerini ve varsa özel koşullarını inceleyerek tercih yapması gerekmektedir.
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ Yükseköğretim Programı 2024-25 Akademik Yılı Bahar Dönemine ait Öğrenim Hareketliliği kontenjanı 3 olarak belirlenmiştir.
HİBELER:
Hayat pahalılığına göre ülke türleri |
Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler |
Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€) |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri |
Almanya, Danimarka, Belçika, Avusturya Finlandiya, İrlanda, Güney Kıbrıs, Hollanda, İsveç, İzlanda, İspanya,İtalya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Fransa, Malta, Yunanistan, Portekiz, |
600 |
3. Grup Program Ülkeleri |
Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye |
450 |
NOT: Ödemeler, toplam hibenin %80’i gitmeden önce, %20’si dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.
BAŞVURU TAKVİMİ VE YÖNTEMİ
16 Eylül 2024 Erasmus Öğrenim Hareketliliği” ilanının yayınlanması
05 Ekim 2024 Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvurularının alınması
20 Ekim 2024 Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuruları son günü, belge teslimi için son tarih (TSİ 23:59’da başvuru kapanacaktır)
23 Ekim 2024 Sonuçların ilanı
23-31 Ekim 2024 Sonuçlara itiraz ya da katılımdan vazgeçme (feragat) haftası
1 Kasım 2024 Kesinleşen sonuçların ilanı ve adayların gidilecek üniversitelere bildirimi
Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste birimimizce ilan edilecektir. Yedeklikten asil duruma geçişle ilgili işlemlere ilişkin duyuru bütçe durumuna bağlı olarak ayrıca yapılacaktır.
*Bu başvuruların değerlendirilmesi ve nihai karar tarafsızlık ve şeffaflık kurallarına uygun bir şekilde verilmiştir.
ÖZEL HÜKÜMLER
Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya kadar adaydır. Seçilecek tüm öğrenciler azami bir yarıyıl için hibe almak üzere seçileceklerdir
Engelli öğrencilerimizden programdan yararlanmalarını teşvik etmek adına, seçilecek engelli öğrencilerimiz için standart hibelere ek olarak hibe tahsisi söz konusu olabilecektir. Gidilmesi planlanan kurumlarda engelli öğrencilere sunulan olanaklar hakkında ilgili anlaşmanın “Additional Requirements” bölümlerinden ya da doğrudan ilgili üniversite Erasmus ofisinden bilgi alınabilir.
Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (2 tam ay ve 1 trimester) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz, varsa ödenmiş olan hibenin iadesi talep edilir. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir sebep yoksa asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle kabul edilmemektedir. Durumları mücbir sebep olarak kabul edilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.
Adaylar bu süreci, tercih döneminden itibaren Bölüm Erasmus Koordinatörleriyle iş birliği içinde yürütmelidir.
Lisansüstü seviyede başvuracak ve özellikle tez döneminde yararlanacak adayların, tercihlerini yapmadan önce ilgili anlaşmanın ait olduğu Enstitü / Bölüm / Anabilim Dalı koordinatörleriyle iletişime geçmeleri ve gitmeyi planladıkları üniversitede çalışma alanlarının bulunup bulunmadığını teyit etmeleri beklenmektedir. Benzer şekilde, gidilmesi planlanan üniversitenin Erasmus ofisleriyle de iletişime geçilerek ön bilgi alınabilir.
Kariyer Yönlendirme ve Uluslararası İlişkiler Birimi
Erasmus + Koordinatörlüğü